E-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İyi bir fikir ve peşinden online satış yani e-ticaret işine adım atacaksınız peki buna hazır mısınız?

Size bu yazımızda online satış yani e-ticaret sektörüne girmeden önce hazırlığını yapmanız gereken bazı konularda tüyolar vereceğiz.

1.) Ürün ve Kategori Seçimi.

Artık e-ticaret sektörü kategorilere bölünmüş durumda yani web sitenize veya pazaryerlerine koyacağınız ürünlerin çok çeşit yerine belirli kategorilerde olması size avantaj sağlayacaktır. Bu durum size hızlı markalaşma ve bilinebilirlik katacak aynı zamanda kendi kategoriniz hakkında bilgileriniz artacaktır.

Örneğin mutfak malzemeleri, iç giyim veya sadece ayakkabı satan firmalar daha hızlı markalaşabilmektedir ve müşterinin tekrar o firmadan alışveriş yapması daha yüksek ihtimaldir.

2.) Markalaşma

İyi bir marka belirlediniz ve bu markayı almak, kullanmak istiyorsunuz. Öncelikle marka uzmanları ve marka konusunda tecrübeli avukatlardan ve e-ticaret uzmanlarından destek almalısınız.

Markalaşma sonrası satışa sunacağınız ürünlerde kesinlikle markanızın etiketi ve kargo paketlerinde markanızın amblem ve logoları bulunmalı.

Markalaşma için iyi bir katalog hazırlamalısınız. Bu katalog online katalog olmalı (Eğer toptan satış düşünüyorsanız kağıt baskı kataloglarınız da olmalı).

Online katalog bir pdf olabileceği gibi en güzel örneği de e-ticaret yazılımlarıdır. İyi bir e-ticaret yazılımı online katalog görevi görür. Yazımızın diğer maddelerinde bu konuya tekrar göz atacağız.

3.) Yazılım Seçimi

İşçi kadronuzda yazılımcı bulunmuyorsa ücretsiz olarak sunulan e-ticaret altyapılarını tavsiye etmiyoruz. Eğer bu yazılımları yönetebilir ve deneme süreci için ve kendinizi geliştirmek için bu yazılımları seçecekseniz.

Opencart , Prestashop , Magento, Woocommerce, nopCommerce, oscommerce yazılımlarına göz atmalısınız. Bu yazılımları kurmak için bir alan adı yani domain ve bir linux altyapılı hostinginiz bulunmaktadır. Hosting servis sağlayıcınız üzerinde ioncube kurulu olması ve son sürüm php altyapısını sizlere sunması önemlidir.

Eğer arka planda bir firma olsun, hazır bir yazılım kullanıp sürekli her konuda destek almak istiyorsanız hazır paket sistem satışı yapan firmaları araştırmanızı ve referanslarından bilgi almanızı öneriyorum. Referanslardan bilgi alsanız dahi bu sistemleri kullanmış bir e-ticaret uzmanından fikir alabilirsiniz.

Hazır yazılım istemiyor kendi firmanıza özel bir yazılım istiyorsanız çeşitli yazılım firmaları bu konuda sizlere destek olabilir. Kadikoyweb, bu firmalardan biridir.

E-ticaret yazılımlarında kesinlikle tavsiye edilmeyenler;

a.) Muhasebe yazılımı geliştiren şirketin sunduğu yazılım

b.) Kargo firmalarının sundukları yazılımlar.

4.) Şirket Kurulumu

Şirket kurulumu oldukça basit ve tek günde onaylatabileceğiniz bir durum. Fakat bazı pazaryerleri ve devlet desteklerini göz önünde bulundurarak ve araştırarak şirket kurulumu yapmanız önemlidir. Şirketinizin ismini markanız ile aynı isimde yapmamanız ileride bir çok farklı marka almanıza ve yönetmenize imkan sağlar.

Bazı pazaryerleri girişimci kadınlara komisyon oranlarında indirimler sağlıyor. Devlet destekleri de araştırıldığında ve sizin maliyetinizi düşürecek bir muhasebeci ile anlaştığınızda yasal olan evrakları hazırlamak çok zor değil.

5.) Katalog Oluşturma.

E-Ticaret sitemiz kurulmuş ve her konuda altyapımız bizi destekliyorsa zor olan katalog oluşturma işine girişmelisiniz. Katalog oluşturmada dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar:

Kategorilerinize ait ürünlerin fotoğraflarının kaliteli ve yüksek çözünürlükte olması. En az 1200*1800 ebatlarında ve çeşitli grafik programları ile dosya boyutlarının düşürülmesi gerekli.

Kategori ağacı oluşturulmalı. Bu kategori ağacı ileride web sitemizin SEO yapılanmasına etki edecektir. Örneğin bir ürünün materyali ile başlık oluşturmak yerine ürünün cinsi ile başlıklar oluşturun; V yaka veya bisiklet yaka yerine tişört isimli başlık oluşturun.

Ürün açıklamalarını özgün olarak başka satıcılardan farklı ve dikkat çekici olarak girmelisiniz. Çok fazla yazarak müşterinin dikkatini dağıtmamalısınız.

Ürün içerikleri ve materyalleri kesinlikle müşteriye sunulmalı.

Beden ve varyasyonları aynı ürün içinde uygulamanız web sitenizin yükünü arttıracak ve çeşitli pazaryerleri entegrasyonunda rahat bir sunum yapmanıza olanak sağlayacaktır.

6.) Ödeme Sistemleri

E-Ticaret yazılımınızla uyumlu bir çok ödeme sistemi seçiminiz olabilir. Bu ödeme sistemlerinden en makul olanı seçmeni gerekecek. Toplu olarak tüm bankaların sanal poslarını yayınlayan bu sistemlerin komisyon oranları sürekli değişmektedir. Bağzı ödeme sistemleri aşağıdaki gibidir.

#Paytr , #iyzico , #ipara , #payu

Eğer tek veya bir kaç farklı banka ile çalışmak istiyorsanız bankalarınızın aldığı komisyon oranlarını inceleyerek karar verin. Bu durum müşterilerinizi olumsuz etkileyebilir. Bir çok bankanın posunu sizlere hazır olarak sunan bu sistemler genel olarak tercih edilmelidir.

7.) Kargo ve Kargo Entegrasyonu

Muhtemelen bir kargo firmasıyla çalışacaksınız ve bu kargo firmasıyla çok sorun yaşayacaksınız. Tavsiyem birden fazla kargo firması ile çalışmanız. Kargo firmalarının gönderim maliyetleri olduğu kadar gönderim alanları da kısıtlı olabiliyor.  Bu konuda müşterileriniz sizi sürekli yönlendirecektir.

8.) Muhasebe Entegrasyonu

Muhasebe entegrasyonu müşterinizin tüm bilgilerini faturaya yansıtır, sipariş ve kargo ücretleri de dahil olarak faturayı tek tıkla kesmenize yardımcı olur.

Yazılımınızın iyi olması ve yazılımı aldığınız firmanın entegrasyon süreçlerinde yanınızda olması sizin için bir avantaj olacaktır. Muhasebe programınız ile e-ticaret sitenizin entegrasyonunu sağlayacak ara bir yazılım edinin, böylelikle hızlı bir şekilde fatura kesebilir ve deponuzda bulunan ürünü envanterden düşebilirsiniz. Muhasebe programları ile entegre edilmiş bir e-ticaret yazılımı sizi depo sayımı yükünden kurtaracaktır.

9.) Pazaryerleri Entegrasyonu 

E-Ticaret sitenizin katalog sürecini tamamladıysanız pazaryeri entegrasyonu için tekrar yazılımı aldığınız firma ile görüşerek çeşitli pazaryerlerinde ürünlerinizi yayınlama başlayın. Pazaryeri entegrasyonları e-ticaret sitenizdeki ürünleri varyasyonları(renk,beden,ölçü), görsel ve içerik açıklamaları ile tamamen pazaryerlerine taşır.

Pazaryerleri entegrasyonu konusunda online hizmet veren firmalar yerine masaüstü entegrasyon programları ile işe başlayın. Online entegrasyon hizmeti veren firmalar verilerinizi çalabilirler.

10.) Pazaryerleri

Pazaryerleri çeşitli komisyonlar karşılığı trafiği çok fazla olan ve kullanıcıya güven veren ortamlar sağlamaktadır. Bu sistemler ticaretinizi hızlandıracak ve arttıracaktır. Fakat pazaryerlerinde dikkat etmeniz gereken bir çok özellik vardır.

Pazaryerleri komisyonları, kargo masrafları, kampanya katılım ücretleri çok dikkatli değerlendirilmelidir. Eğer pazaryerleri komisyonları, kargo ücretleri gibi konulara özel zaman harcamazsanız zarar edersiniz.

Pazaryerlerine açılma süreci ve hazırlık süreci de oldukça önemlidir. Kendinizin başarılı olduğu bir kategoriyi pazaryerlerine kaptırabilir ve daha sonra müşteriyi bu pazaryerinden alışveriş yapmaya alıştırabilirsiniz. İleride bu pazaryerinden çıkmanız dahilinde sizin için bu pazaryerine gelen müşterinizi kaybetmiş olacaksınız.

Çeşitli pazaryerleri: Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, Trendyol

11.) Sosyal Medya

Sosyal medyanın gücüne inanın. Günümüzde instagram ve benzeri platformlardan çok fazla ürün satışı yapılmaktadır. Sosyal medyadaki markanızı alın ve günlük olarak ürünlerinizin tanıtımlarını yapın. Gerekiyorsa havale ile sosyal medya üzerinden satış yapabilirsiniz.

Sosyal medya reklamları e-ticaret sektörünün olmazsa olmazıdır. Özellikle pazaryerlerine komisyon ödemek istemeyen e-ticaret sektöründeki şirketler pazaryerlerinden reklam yayınlamaktadır. Bu konu hakkında daha sonraki maddelerimizde bahsedeceğiz

12.) Düzenli ve Sakin Kafayla Çalışın 

Sakin kafa ile çalışmak ve araştırma yapmak çok önemlidir. Eğer kafanız dolu ve aklınızda başka şeyler varsa kesinlikle işinizin başına oturmayın. Gerekiyorsa kendinize izin verin, arkadaşlarınızla oturun, gezin tozun. Sakin olmayan ve dolu düşüncelerle e-ticarette yanlışlar yapabilir ve yanlış kararlar alabilirsiniz.

13.) Araştırma Yapın

Araştırma yapmak e-ticaret bilginizi, kategori ve ürün bilginizi geliştirecektir. Özellikle yurtdışı kaynaklara bakabilir ve farklı çözümlere ulaşabilirsiniz. Araştırma yapmak ürün gamı ve kalitesi açısından da sizleri aydınlatacaktır. Türkiye’de özelikle tekstil firmaları yabancı firmalardan esinlendiği tasarımları Türkiye pazarına uyumlu hale getirip üretim yaparlar. Teknolojik gelişmeler her ne kadar Türkiye’de de hızla duyulsa dahi yabancı kaynakları araştırmanız işiniz için ve kataloğunuz için size artı değer olarak dönecektir.

14.) E-Ticaret Web Tasarımı ve Mobil

E-Ticaret sitenizin tasarımı oldukça sade ve ürünleri ön plana çıkartacak bir tasarım olmalı. Çok fazla web görseli ve birbirinden uyumsuz renkler hem sitenizin geç açılmasına hemde müşterinin yorulmasına sebep olacaktır.

E-Ticaret web siteniz mobil uyumlu olmalı, günümüzde web sitelerinin %80 trafiğini mobil cihazlar sağlıyor. Bu durumda müşterilerinizin genel kitleside mobil üzerinden gelecektir.

15.) Online Reklamlar

Online reklamlar denilince genel olarak insanların aklına adwords geliyor. Adwords bir e-ticaret sisteminin tanıtımını çok iyi bir şekilde google arama motorunda yapmaktadır. Fakat bilinmesi gereken başka bir adwords özelliği ise merchant center kullanımıdır. Merchant center web sitenizdeki ürünleri google üzerinde direk fiyat ve görseli ile müşterinizin karşısına çıkartacaktır. Bunun için direk bağlantı reklamları yerine merchant center kullanarak ürünlerinizi de müşterilerinize sunabilirsiniz.

Sosyal medya reklamlarını ayrı bir balık yerine bu başlık altına yazmak daha doğru olur.

Sosyal medya kullanımı araştırılmalı ve kategorilerinizi en rahat sergileyebileceğiniz platformda reklamlar yayınlamalısınız. Sosyal medyada daha etkin bir biçimde verim almak istiyorsanız mutlaka bir sosyal medya uzmanı ile çalışmalı veya yardım almalısınız.

16.) E-Ticaret Seminerleri

Çeşitli e-ticaret seminerlerine katılın ve reklama maruz kalmamaya çalışın. Pazaryerleri, yazılım firmaları bu konferanslarda kendi reklamlarını yapıyorlar. Eğer hoşunuza giden bir gelişmeyi sizlere sunuyorlarsa biraz düşünün.

Mehmet Serhan Öztunç